جستجو

روش پیشگیری و مراقبت در بیماران قلبی با رژیم غذایی

روش پیشگیری و مراقبت در بیماران قلبی با رژیم غذایی
۱ فوریه 9, 2016

نکات قابل توصیه برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و اصول کلی کاهش خطر در بیماران قلبی

پیشگیری و مراقبت در بیماران قلبی

استفاده زیاد از چربی های جامد یا اشباع مثل روغن جامد، روغن نارگیل، روغن ها و کره های حیوانی، لبنیات پرچرب، کله پاچه دل و جگر، سیراب شیردان، مغز، پوست مرغ و قسمت های چرب گوشت و مرغ، غذاهای چرب و غوطه ور در روغن مثل سرخ کردنی ها، سس های چرب مثل مایونز، غذا، شیرینی وکیک هایی که خامه یا روغن زیادی در تهیه آنها بکار رفته است، باعث افزایش کلسترول یا چربی بد خون (LDL) می شود، اگر این کلسترول بالا رود بتدریج می تواند باعث تنگ شدن یا گرفتگی عروق، سکته قلبی یا سکته مغزی شود.

  • جهت کاهش چربی بد خون (رسوب کننده در رگها) و افزایش چربی مفید آن، علاوه بر مصرف نکردن مواد غذایی فوق، در رژیم غذایی از چربی های مفید مثل روغن زیتون و روغن کانولا در حد یک قاشق غذاخوری در روز، دانه های گیاهی چرب و انواع آجیل های خام مثل گردو ، بادام زمینی، بادام ، تخمه آفتابگردان در حد نصف استکان کوچک در روز (به جز پسته ونارگیل) و ماهی های چرب مثل ماهی آزاد، ساردین و ازون برون بطور هفتگی استفاده نمایید.
  • استفاده از انواع میوه ها، سبزیها، حبوبات، سیر، زردچوبه و سماق (که به کاهش کلسترول خون کمک می کنند) توصیه می گردد. نان های سبوس دار، غلات، حبوبات، سویا، میوه ها و سبزیجات توصیه می شوند.
  • چربی های قابل مشاهده گوشت را جدا کنید و پوست و بال مرغ را مصرف نکنید.
  • در صورتیکه غذاها بصورت بخارپز یا آب پز تهیه شوند، بهتر بوده و توصیه می شود حتی المقدور غذاها سرخ نشوند. لیکن در صورت نیاز به سرخ کردن غذا، از روغن مایع استفاده شود.

تاثیر تغذیه در نارسایی قلب

  • افراد فشار خونی، بادام، جوانه گندم، خمیر یا پوره بادام، انواع سبزی و آب سبزی های معطر، بیشتر استفاده کنند.
  • مصرف قند و شکر، عسل ، خرما و تمام مواد غذایی شیرین و نشاسته ای باید کنترل شود، چون شیرینی زیاد موجب چاقی، افزایش تری گلیسرید خون، افزایش قند خون و بیماری دیابت یا مرض قند می شود.
  • مصرف لبنیات مثل: شیر و ماست کم چرب، دو تا سه لیوان و مصرف پنیر کم نمک به مقدار ۳۰ گرم (یک قوطی کبریت) در روز مجاز است.
  • مصرف دانه ها مثل: سویا، کنجد، سبوس گندم، دانه آفتابگردان، نخود، لوبیا سفید، عدس، بادام ، بادام هندی، فندق و برگه زردآلو همراه با مواد غذایی حاوی ویتامین c مثل توتها، گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای به تامین آهن بدن کمک می کند.
  • مصرف حداقل ۱-۲ بار ماهی در هفته به صورت کباب شده یا بخار پز توصیه می گردد.
  • بهتر است گوشت سفید (مرغ و بویژه ماهی)، جایگزین گوشت قرمز شود.
  • استفاه زیاد و دایمی از انواع نوشابه ها مضر است، دوغ کم نمک را جایگرین نوشابه ها کنید.
  • مصرف دو عدد تخم مرغ در هفته مجاز است.
  •  مقدار نمک مصرفی که در روز توصیه می شود به اندازه ی یک قاشق چایخوری است که بطور معمول از طریق مصرف مواد غذایی به بدن می رسد بنابراین نیازی به افزودن نمک هنگام صرف غذا نمی باشد و بهتر است اصولاً نمک پاش سرسفره گذاشته نشود. بخاطر داشته باشید که مصرف زیاد نمک باعث ورم پاها، افزایش فشار خون و بدتر شدن حال عمومی بیماران یا نارسایی قلبی می شود و مضر است . افرادی که مبتلا به فشار خون ونارسایی قلب نمی باشند در صورت اصرار می توانند روزانه ½ قاشق چایخوری نمک مصرف نمایند. از مصرف شورجات، ترشیجات، کنسروها، سوسیس و کالباس و زیتون شور پرهیز شود.

مصرف نمک برای بیماران قلبی

  • افزایش وزن موجب وارد آمدن فشار زیاد بر قلب و سایر اعضای بدن می شود. جهت جلوگیری از چاقی علاوه بر کنترل تغذیه خود حتماً روزی حداقل۳۰ دقیقه نرمش و پیاده روی کنید.
  • پیاده روی روزانه حداقل ۳۰ دقیقه (بستگی به تحمل و توصیه پزشک)، توصیه می شود اما نبایستی فعالیت های سنگین که باعث درد قفسه سینه یا تنگی نفس می شود داشته باشید. پیشنهاد میکنم مطلب ورزش در درمان نارسایی قلب که قبلاً در همین سایت به آن اشاره کردیم مطالعه شود.
  • از فعالیت های سنگین مانند وزنه برداری و دویدن سریع وناگهانی اجتناب شود. قبل و بعد و در حین فعالیت بدنی آب بنوشید و از ورزش بلافاصله پس از غذا پرهیز نمایید.
  • بیماران قلبی همیشه قرص زیرزبانی همراه داشته باشند و در صورت درد قلبی از آن استفاده نمایند. (سه عدد قرص با فاصله ۵ دقیقه در صورت نیاز) در صورت عدم کنترل درد، بلافاصله با ۱۱۵ تماس گرفته و یا به بیمارستان مراجعه نمایید.
  • از مصرف چای پررنگ و قهوه پرهیز نمائید.
  • از مواجهه با هوای خیلی سرد و گرمای زیاد پرهیز نمائید.
  • از استرس عصبی و روحی اجتناب نمایید.

استرس و عصبانیت برای بیماران قلبی

  • بهتر است شام زودترصرف شود تا باعث اختلال در خواب و کندی عمل هضم نگردد.
  • بجای حذف یک وعده غذا بهتر است ۴-۳ وعده غذا مصرف شود اما هر وعده غذا سبک باشد و بویژه حتماً صبحانه مصرف گردد.
  • در مصرف فلفل تند و مواد کافئین دار مثل قهوه ، شکلات و چای غلیظ که می توانند تعدادضربان قلب را افزایش دهند، زیاده روی نشود.
  • مصرف انواع دخانیات ، سیگار و قلیان و پیپ و … و الکل مطلقاً ممنوع است، مطلب خطر انواع دخانیات برای بیماران قلبی مطالعه شود.
  • در صورت نداشتن حساسیت شخصی، مصرف ادویه ها وترشی ها در حد معمول بلامانع است.
این مطلب را به اشتراک بگذارید:
balatarin cloob Donbaler viwio Donbaleh Twitter Facebook Google Buzz Google Bookmarks Digg yahoo Technorati delicious

دکتر محمود هادی زاده

فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال کاردیولوژی (بالون آنژیوپلاستی)، دوره فوق تخصصی (تکمیلی) نارسایی قلب، درمان واریس و بیماری های عروقی، بورد تخصصی قلب و عروق – فشارخون، عضو انجمن قلب امریکا و عضو انجمن نارسایی قلب اروپا

دیگر مطالب

دیدگاه ها1)
محمدFebruary 9پاسخ
تشکر از مطلب مفیدتان

ارسال نظر